26 nov. 2017

Snöstormen

Det var i torsdags morse som den stora snöstormen skulle lamslå stora delar av Norrland. Jag vaknade upp och allt var precis som vanligt. Gården var skottad till perfektion. Jag har kämpat där ute, förstår ni. Varenda flinga har sett sig besegrad och jag har arbetat min arma kropp svettig och helslut, dag efter dag.
Sedan snön kom, har det nämligen inte varit nådigt hur den fallit ner.
Se, det här är vackert:

Ja, så blev det den där torsdagen som dom varnat så för. Det hände nästan ingenting i början. Sen började det blåsa och yra och snöa. Jag gick ut och var ute hela lunchen. Då hann jag bara ta infarten. Bron, som jag började med att skotta av var igensnöad då jag skulle in. Kring 14 fick jag lov att skynda mig ut igen och skotta bort det värsta innan resten av familjen skulle anlända hemmavid. Efter jobbet gick jag ut ytterligare en gång.


Men det fortsatte att snöa och snöa och blåsa och driva och efter att jag skottat min väg hem till dörren efter ett glas snöstormsvin hos grannarna, så gav jag upp för kvällen.
Klockan 06.00 på fredagen vaknade jag och såg genast på träden, som inte var vackra och vita längre, att regnet faktiskt hade kommit.
Jag klädde mig och gick ut, ganska redo för att ta tag i plogkarmen.
Den vägde 1 ton. Per spadtag. Då ville jag gråta. Och jag ville knuffa på alla som kört förbi med deras jävla traktorer fram och tillbaka under senaste veckan medan jag stått där ute, timme efter timme och slitit.
Allt var slaskigt och halkigt och helt fruktansvärt blött!
Men jag kämpade bort den där plogkarmen tills allt bakom bilen var fint igen. Sedan hann jag inte mer innan jobbet.
Och min högra underarm, den smärtade som om jag knådat balle 24 timmar i sträck. Aj! Den smärtan.

Plötsligt frös det på och en gård med 30 cm blötsnö som sedan fryser på, den går man fan inte bara och skottar bort på morgonen. Jag måste faktiskt erkänna mig besegrad. Snöstormen vann. Idag hade vi hit en traktor som tog bort allt fruset, nu återstår bara lite finputs längs kanterna så har vi byns snyggaste skottade gård igen.

Och egentligen så gör det inte så mycket, Kalla vann, Samuelsson sköt bort Sverige. Ibland e man glad och ibland riktigt arg. Allt är som vanligt!

1 kommentar:

Susanne sa...

Ojjj va mycket snö. Hemma på min gata hade vi ca 5 cm snö i 2 dygn innan den regnade bort.