30 okt. 2017

Sommaren 2017

Jag vill berätta om min sommar och jag har faktiskt ansträngt mig genom att föra över bilder så att ni ska kunna visualisera det hela.
Överföringsprocessen hade kunnat vara väldigt mycket smidigare om min laptop från 1600-talet hade kunnat kommunicera med min iPhone, men tyvärr funkar elektroniktekniken inte helt ypperligt. Tur i alla fall att Spotify underhåller mig med reklamfri julmusik så att nerverna håller sig i styr.

Men sommar var det ja. Den började väl ungefär som vanligt, med fyrklöver.

Och fortsatte med träning. Träna, träna, träna.Jag har tränat så sjukligt mycket att jag under de här senaste veckorna faktiskt försökt träna på att inte träna. Men visst, jag har blivit starkare, snabbare och mer uthållig.

Vi byggde ett jordgubbsland också. Eller det var Dan som byggde det. Jag visade en lite prototyp på hur det hela var tänkt och plötsligt hade han byggt det, helt överdimensionerat så att hela mitt pensionssparande gick åt till att köpa jordgubbsplantor! Men fint blev det.

Jag planterade ärtskidor och det blev supermånga. Vi har hela frysen full.

För att inte tala om morötterna som vi än idag skördar i orange, lila, vitt och gult. Succé!

Sommarens sorgligaste var då allas vår Roffe Räv, morfar, fick lov att lämna jordelivet. Det är konstigt när någon som alltid funnits där, plötsligt är borta. När jag ringde dit och han svarade "Andersson" sa jag alltid "hej Andersson, det var Andersson här med". Nu kör jag det med mormor istället. Jag vet att jag inte heter Andersson.

Förutom vår sorg så verkar även den här tranan ha haft en riktigt jobbig sommar. Den har skrikit sig hes flera kvällar. Gått omkring på gatan som en fyllskalle. Svårkommunicerad så förbannat så jag har tyvärr inte kunnat hjälpa den.

Jag har tränat igen ser jag nu när jag kikar tillbaka på sommaren. Här tog jag cykeln till Strömlidabacken. 1,6 mil tur och retur och backen sprang jag 10 varv upp och 10 varv ner. Sen hade jag picknick med mig själv. Om jag inte minns helt fel så hade jag med rökt lax, några körsbärstomater och vatten.

Dan har byggt en "liten" trädkoja till barnen. Det tog hela semestern och lite till. Men det gör ju inte så mycket. Jag hade inte så stora krav på den här sommaren liksom. Och jag har roat mig med annat, ni kommer se det lite längre ned.

Och dessutom hann vi med en sväng till Finland. Vi köpte bara helt onödiga saker. Vi blev som två djävlar i hungersnöd när vi kom in i en finsk matvarubutik "åååh makkara, å mansikka kastike" och kom ut med en hel kundvagn av konstiga saker. Men då har vi i varje fall varit utomlands tillsammans. Romance!

Grönt har jag ätit! Mums filibums. 

Jag har plockat hallon. Våra hallonpinnar har vräkt ur sig hallon och förutom våra frysta sockerärtor så är frysen full av våra egna hallon och 900 liter rabarbersaft som Dan kokat.

En afton åkte jag, Dan och Kerstin till en magisk plats. Jag minns inte vad den hette och jag vet inte varför vi åkte dit. Det var inte så väldigt magiskt när jag tänker efter men vattnet här på bilden var svart och läskigt.

Blåbär har jag plockat. Tog med mig två barn ut i blåbärsskogen. Dom smaskade blåbär i 10 minuter sen var dom sjukt less. Vi fick lov att gå hem. Lite senare gick jag tillbaka till blåbärsskogen själv. Tänkte säkra upp årets blåbärsbehov så att det finns till att koka lite sylt vid behov. Jag ledsnade efter ca 1 liter och gick hem och gjorde en paj av precis varenda blåbär. Så kan det gå.

Nu kommer det där som jag roat mig med medan Dan byggt koja. Men det här var faktiskt en orättvis bild. Först har jag sågat mig igenom massor av stockar, bit by bit. SEN har jag flyttat dessa bitar och staplat några av dom såhär vackert, innan jag tog till yxan och gjorde ved av alltihopa. Det var ganska så jobbigt. Särskilt klyvningen med yxa.Tvångstankarna om klyvknän och blod som sprutar från någon lårartär, usch. Fi fan.

Men en sak ska jag säga er, att mest så har sommarhelvetet sett ut såhär:

Regn, regn, regn, och regn. Dag ut och dag in. Vi var till Umeå på auktion, kanske i juli, det var kallt som om det vore december. Och regn. Vi var till Kalix skärgård och tro fan om det inte regnade. Inte hela tiden, men det regnade likförbannat. Jag hann bli pepparkaksbrun och vacker under solens 4 dagar men innan augusti var slut var jag februariblek igen. Och plötsligt blev det höst. Och nästan vinter. Jag badade noll gånger i sommar. Tror inte det hänt förr.

Jag hoppas att det blir vinter på riktigt snart. Det här dygnsmörkret gör en inte gott alltså. Snö, det är bra grejer och jag är laddad för snöskottning!

3 kommentarer:

Anna sa...

hej! vad roligt med ett inlägg! hänger aldrig på bloggar numera, så jag måste kika om det finns fler inlägg att läsa.

vad tråkigt med din pappa <3

vilken fantastisk trädgård ni har, den verkar åtminstone ha njutit av den blöta sommaren :D
/anna w

Susanne sa...

Du hann med en hel del under sommaren trots allt regn.

Malla sa...

Anna: Hej svej! Det var morfar min : )
Susanne: Ja, man tycks hinna en del trots allt :)