20 mars 2016

Stor i orden men liten på jord(bävning)en.

Jag får väl skriva det här främst till alla som inte bor i Piteå, eller längs norrlandskusten, för antagligen, och enligt vad Facebook skvallrade om, så märkte dom flesta vad som hände i går kväll.
Klockan var ganska precis 23.00. Jag satt och pusslade på 1500-bitars pusslet som vi tagit fram. Dan var på toaletten.
Plötsligt börjar hela huset skaka. Min kinder skakade. Måsen på högtalaren skakade. Och jag blev alldeles paralyserad, det är så jag hanterar krissituationer i mitt liv, genom att fan inte få ändan ur vagnen utan bara vänta på att fucking Superman ska komma och rädda mig.

På ungefär en halv minut var allt över. Men mina ben, dom slutade inte att skaka. Innan allt så var jag trött och skulle nog bara lägga ett par bitar till innan ögonen trillade ihop. Efter skaket så är jag rätt övertygad om att det såg ut som att ögonen skulle hoppa ur huvudet på mig. Jag var allvarligt talat livrädd.
Min mega-stöttande sambo tyckte att det var coolt. Jag ville bygga ett skyddsrum. Det var väldigt svårt för mig att slappna av efter vad som visade sig vara ett jordskalv/jordbävning som mätte ca 4 på den där skalan.
Timman efter skalvet spenderade jag på att googla mig fram till VAD detta beror på och VARFÖR det blir så där. 
I alla fall så somnade jag tillslut och blev glad över att vakna denna kyliga morgon. Såg fram emot morgonens nyhetssändningar där dom kanske skulle förklara för mig, för jag behöver en förklaring.

MEN. Vet ni vad dom pratade om? Jo, det var ju nämligen lite, lite extra material kring vädret för det var ju något SÄRSKILT som hade hänt. Men inte fan handlade det om någon jordbävning i Piteå, nej det handlade om att det är VÅRDAGJÄMNING. Som att jag bryr mig. Jag dog ju för fan nästan igår.
Dessutom så var det ett väldigt tjatter om att internettidningarna legat nere. Som att jag bryr mig. Jag DOG ju nästan igår!
Till råga på allt så låter det så här: "Det upptäcktes en stor trafik från ryska siter under natten, men då menar jag ju såklart inte att det måste vara ryssar som gjort det här."
Klart som fan det är Ryssland. Jag är inte rädd för att säga det, för jag dog faktiskt nästan igår. Kanske inte just av själva jordbävningen, men av rädslan som följde med den.

Idag har vi pusslat hela långa dagen. Jag menar, det är i såna här katastrofstunder som jag inser att vi faktiskt bara har ett liv och då gäller det att ta tillvara på det och göra det bästa av varje dag. Exempelvis genom att bygga 1500-bitars pussel.

2 kommentarer:

Agneta sa...

Jag upplevde något liknande för ca ett år sen. Man blir lätt skärrad alltså! Och er jordbävning var nog lite kraftigare än vår. Förstår din känsla!

Ann-Sofie sa...

Vi hade en precis innan nyår och hade precis gått och lagt oss.
Vi bor på andra våningen och det var precis som om nån hade kört in i en betongpelare i garaget typ förutom att det var tyst.
Sovrummet svajade typ.
Jag hade ingen aning vad det var och började googla earthquake direkt och visst det var ju en.
jag var helt uppe i varv och väntade på efterskalv och allt möjligt och min stöttande sambo somna.
Här snackades det ganska mycket om det dagen efter mycket p.g.a att som dom säger är inte om utan när det stora skalvet kommer..